Solliciteren in tijden van Corona

16-03-2020

In volle corona-tijden moeten we creatief zijn. We weten allemaal dat het terug "goed" komt, maar wanneer, is nog maar de vraag. Als schoolverlaters hoef je dan ook niet te vrezen voor die eerste job. Wel zal je wellicht op een andere manier solliciteren. Vanuit onze expertise in het leren solliciteren, geven we graag enkele tips om online te solliciteren via Skype, Teams...:

  • Voorbereiding: Uiteraard zijn een geschikte CV en motivatiebrief van groot belang. Maar aangezien je op zoek gaat naar tips voor het gesprek, gaan we ervan uit dat dit al top was. Kan je nog extra tips gebruiken? Neem dan zeker een kijkje op https://www.herstart.be/documenten-outplacement/. 

  • Welke beelden wil je de recruiter geven? Zorg ervoor dat je ook op Skype mooi in beeld komt: doe je gepaste sollicitatie-outfit aan, zorg voor een neutrale achtergrond, zorg ervoor dat je niet gestoord wordt...

  • Kom op tijd, nu kan je immers niet het excuus gebruiken dat je in de file stond. Log een tiental minuten op voorhand in om te checken dat alles werkt. Is het je eerste keer met Skype? Test dan even uit met een vriend(in) om te weten hoe je dit het best aanpakt.

  • Welke klanken wil je de recruiter geven? Wellicht liever geen pieptoon? Een koptelefoon met micro zorgt voor betere geluidskwaliteit, waardoor het gesprek vlotter verloopt.

  • Kijk recht in de camera: zo kom je geïnteresseerd over en lijkt het alsof je recht in de ogen kijkt van de persoon aan het andere scherm. Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten, licht voorovergebogen richting camera.

  • Wat na het gesprek? Wordt er nog iets van jou verwacht? Zorg ervoor dat je kan afsluiten met duidelijke afspraken.

  • Klaar? Fleur en Fien zien ernaar uit om je richting eerste of volgende job te begeleiden! 

Privacyverklaring